Subscribe:

27 de febrer del 2012

Conxita Colomer: una dona molt forta

La memòria amb un fort component de perspectiva de gènere protagonitza la secció Història de dones del programa Amb veu de dona. Hem anat a trobar dones grans de Mataró que destaquen pel seu compromís amb les lluites del dia a dia i per, amb els seus relats, acostar-nos a la vida de les dones a la nostra ciutat anys enrere. Una de les dones que va acceptar la nostra invitació a l'hora d'entrevistar-la va ser la Conxita Colomer.

Conxita Colomer
Quan la vam entrevistar tenia 90 anys. L'any 2011, la Conxita ens va deixar però nosaltres la recordarem sempre. Va néixer a Menorca l'any 1919. Va arribar a Mataró amb 4 anys. Els seus pares eren de Barcelona però van anar a treballar a Menorca i allà va néixer la Conxita Colomer. Va començar a treballar quan tenia 6 anys. Amb els fills, s'havia d'organitzar per deixar-los amb veïns o veïnes.

Vivió una época muy tranquila, hasta que vinieron los días difíciles, cuando llegó la guerra y no pudo divertirse. Cuando terminó la guerra, tenía 19 años. Pasaron mucha hambre y mucho disgusto. Se casó a los 22 años. En aquella época, había mucha miseria. Tuvo que estar con sus padres. Fueron felices, tuvo dos hijos. Se quedó viuda cuando tenía 39 años. Ella nunca se quejó de la vida que le tocó vivir. Trabajaba en la fábrica trabajando muchas horas. Tuvo que cambiar de fábrica porque ganaba muy poco. Ella era cortadora. Empezó a cortar con tijeras hasta que le pusieron una máquina talladora. Todas las noches lavaba sus ropitas para que sus hijos fueran bien limpios. Nunca he visto a una mujer tan alegre y si rencor a la vida que le tocó vivir. Gracias, Conxita.


Entrevista realitzada per Ángeles González i Nati Novo (abril de 2010).